WOONBEGELEIDING
Wat is woonbegeleiding?
Mensen die niet zelfstandig kunnen wonen, krijgen woonbegeleiding. Ze wonen met een aantal anderen en een begeleider in een huis. Iedereen heeft een eigen kamer. De bewoners delen de badkamer, de woonkamer en het toilet.
ROODBERGEN ADVIES | ZORG MET HART EN ZIEL
Kleinschalig en huiselijk
Mensen die begeleid wonen bij Roodbergen Advies hebben een huiselijk, veilig thuis. De woongroepen bestaan uit drie personen en een begeleider. Kleine groepen zijn overzichtelijk. Zo creëren we een rustige en veilige sfeer voor onze cliënten. Bovendien kan de woonbegeleider iedereen de aandacht geven die hij of zij nodig heeft.
Roodbergen Advies stemt de bewoners binnen een woongroep zoveel mogelijk op elkaar af. We streven ernaar om mensen bij elkaar te brengen die elkaar versterken en in evenwicht houden. Hierdoor beperken we wrijving. Ook dit draagt bij aan de huiselijke en veilige sfeer binnen een groep.
De dagelijkse structuur ligt vast. Deze regelmaat biedt houvast voor bewoners. Hij bevordert de rust binnen een groep en het gevoel van veiligheid van de bewoners.
Begeleiden en opvoeden
De woonbegeleiders van Roodbergen Advies hebben een ondersteunende en opvoedende rol. Ze bieden warmte en structuur en helpen met dagelijkse dingen zoals aankleden en opruimen. Ook leren ze de bewoners eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit is natuurlijk aangepast aan het vermogen van elke bewoner.
Zo gewoon mogelijk
De woonbegeleiders streven ernaar om zo alledaags mogelijk te leven met de bewoners. De dagelijkse taken en rituelen horen daarbij: boodschappen doen, koken, je huis netjes houden, jezelf verzorgen. Het niveau van meedoen is aangepast aan elke bewoner.
Mensen die begeleid wonen gaan op doordeweekse dagen naar de dagbesteding. Ook deze manier van bezig zijn hoort bij gewoon leven. De woonbegeleider brengt ze en haalt ze weer op.
Wachtlijsten
We hebben twee woonlocaties, per locatie kunnen maximaal 7 cliënten wonen. Op dit moment hebben we op elke locatie één woonplek vacant.
Eigen bijdrage
Voor de woonlocatie geldt een eigen bijdrage van € 570,- per maand voor huur, gas/water/licht en gemeentelijke belastingen. De hoogte van het kostgeld voor eten, drinken en algemene huishoudelijke boodschappen zoals bijvoorbeeld wasmiddel, toiletpapier en schoonmaakmiddelen bedraagt € 180,- per maand.
De bewoner krijgt een huur- en kostgeldovereenkomst.
Naast de bovengenoemde eigen bijdragen gelden er geen verdere aanvullende kosten.
Duurzaamheid
Ons pand aan de Spoorstraat betreft een monumentaal pand. Dit voormalig rechtsgebouw met hoge plafonds ziet er mooi uit maar voldoet helaas niet aan de huidige energiezuinige maatstaven. Daarom doen de bewoners en wij als de begeleiders, zoals de slogan “iedereen doet wat” aangeeft, ons best om zo milieubewust mogelijk te leven, dit houdt in de thermostaat iets lager, kort(er) douchen, scheiden van afval etc.
Clientvertrouwenspersoon
De cliëntenvertrouwenspersoon kan cliënten en hun vertegenwoordigers bijstaan in zaken die spelen tussen zorgaanbieder en cliënt. In een veilige omgeving kunnen de cliënt en de vertrouwenspersoon spreken over de betreffende situatie.
De cliëntenvertrouwenspersoon luistert, geeft informatie en biedt zo nodig ondersteuning, met als doel dat cliënten voor hun eigen belang op kunnen komen en hun situatie kunnen verbeteren. Dit op een manier die de cliënt wenst en prettig vindt. Mensen kunnen contact opnemen met Adviespunt-Zorgbelang, telefoon 050 – 571 39 99